Een jaar in Canada mijn ervaringen

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan het eind van 2010 heb ik het besluit genomen dat ik een nieuw avontuur wilde aan gaan.

Na bijna vijf jaar voor e-office te hebben gewerkt en daarvoor de oversteek te hebben gemaakt van de metropool Exloo naar de lelijkste plaats in Nederland, Nieuwegein was
het tijd om buiten Nederland te gaan kijken.

In eerste instantie had ik in mijn hoofd om naar Amerika te gaan.Door een aantal vakanties naar dit land heb ik toch wel een zwak voor Amerika gekregen. Het schitterende variërende landschap, vriendelijke mensen, de positieve houding, het vrijheidsgevoel wat je krijgt rijdend van staat naar staat, motel naar motel.

Helaas is het tegenwoordig als buitenlander niet echt simpel om daar aan een werkvergunning te geraken. Door mijn plannen wereldkundig te hebben gemaakt kwam in in aanraking met verschillende mensen die mij verder op weg konden helpen met advies of ervaringen. Sommige mensen die ervaringen konden delen over het werken en leven in Amerika en sommige mensen die je erop wijzen dat er boven Amerika nog
een land ligt genaamd Canada dat toch best wel veel overeenkomsten heeft met Amerika.

In contact gekomen met een oud collega van e-office die aantal jaren gelden naar Canada is geëmigreerd naar de provincie Ontario. Daarna heb ik mijzelf wat verder verdiept in het land Canada en gekeken wat de mogelijkheden waren qua het verkijgen van een werk vergunning.

Omdat ik niet direct in was voor emigratie kwam ik al snel uit bij het Working Holiday Program. Met deze werkvergunning mag je als Nederlander een jaar in Canada werken. Er worden niet veel eisen gesteld om in aanmerking te komen wel is het aantal wat wordt uitgegeven per jaar erg beperkt zie verder deze pagina voor meer details over dit type tijdelijke werkvergunning.

Al mijn ervaringen in Canada heb ik per onderwerp verzameld en hieronder uitgeschreven en waarbij ik hoop dat informatie van pas kan komen voor mensen die ook voor een periode naar Canada willen gaan om daar te leven en te werken.

Het leven in Canada is goed en ik had ervoor gekozen om nog langer te blijven door de mogelijkheid die RIM bood om mijn nieuwe werkvergunning te sponsoren. Helaas door de slecthe resultaten van RIM in Q2 kwam er plots een streep door deze optie omdat er geen budget meer was voor dit soort sponsoringen.
Nu nog zoekend naar alternatieven om zelf iets te kunnen regelen om langer te kunnen blijven maar dit lijkt allemaal niet te positief.

 

1. Voorbereiding
2. Werkvergunning/WHP
3. Vliegticket
4. Aankomst in Canada
5. Canada algemeen
6. Hostel ( the Canadiana )
7. Werk
8. Auto/rijbewijs
9. Gezondheidszorg

Voorbereiding:

 • Neem er ruim de tijd voor.
 • Afhankelijk van hoe lang je gaat is het handig om een langlopende reisverzekering af
  te sluiten. Voor de meeste Nederlandse gezondheidsverzekeringen geldt dat er een
  maximum is van 180 dagen dat je in het buitenland mag verblijven.
 • Ik heb toentertijd gekozen voor de Globetrotter Reisverzekering van Mondial Assistance.
  Geldig tot een periode van 24 maanden in het buitenland.
  Voor een jaar was ik ongeveer 450 EURO kwijt. http://www.globetrotterservice.nl/
  Wel even opletten bij het kiezen van de aanvullende opties een aantal zijn afhankelijk
  van of je een zorgverzekering in Nederland hebt.
 • Uitschrijven uit het GBA, de regels daarom trend zijn erg wazig. Wettelijk ben je geloof ik verplicht om je uit te schrijven als je langer dan 8 maanden in het buitenland gaat verblijven.
  Hoe men de uitschrijving behandelt verschit ontzettend per gemeente en dan ook nog met welk meneertje mevrouwtje je achter de balie te maken krijgt.
  De regels zijn er allemaal wel maar het is dan niet vanzelf sprekend dat de mensen
  achter de balie weten hoe de regels werken.
 • Als je eenmaal uitgeschreven bent uit het GBA kun je ook de zorgverzekering in Nederland opzeggen. Ook hierbij zijn de regels verre van duidelijk en erg afhankelijk hoe jouw zorgverzekeraar de regels interpreteert. Ik had mijzelf niet uitgeschreven en ook nog steeds een zorgverzekering lopen in Nederland toen ik naar Canada vertrok. Dit omdat ik toen nog niet wist of ik na 3 maanden weer terug zou komen.
  Nadat ik een baan had gevonden heb ik mijzelf uitgeschreven en mijn zorgverzekering opgezegd.
  Voor de maanden dat ik een baan had in Canada en waar ik nog steeds premie voor de Nederlandse zorgverzekering betaalde heb ik mijn premie met terugwerkende kracht terug gestort gekregen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je jouw zorgverzekeraar een werkgeversverklaring kunnen
  overleggen. Dit eenmaal geregeld heeft het niet veel tijd en moeite gekost om de premie terug te krijgen. Ik was in Nederland verzekerd bij Zekur onderdeel van Unive.
 • Boek alvast een hostel voor de eerst komende tijd, voor Toronto kan ik het Canadiana erg aanbevelen. Het is ongeveer 30 CAD voor een nacht in een quad room.http://www.canadianalodging.com/

 

Werkvergunning/WHP

 • Een visum is geen werkvergunning. Bepaalde nationaliteiten zijn een visum nodig om überhaupt Canada binnen te komen. http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas.asp
  Als Nederlander ben je een werkvergunning nodig om in Canada te mogen werken een visum is niet nodig.
 • Working Holiday Program, alleen voor de jonge generatie onder de dertig.
  Deze tijdelijke werkvergunning heeft een geldigheidsduur van 1 jaar. Voor Nederlanders is er geen optie tot het verlengen van deze werkvergunning.
  Dit in tegenstelling tot mensen geboren in de landen die ooit of nog steeds vallen onder de commonwealth zoals Ierland en Australië.
  Mensen uit deze landen kunnen hun WHP tot twee keer toe met een jaar laten verlengen.
 • De kosten voor het aanvragen van het WHP komen uit op ongeveer 125 EURO
  als je het ook daadwerkelijk krijgt toegewezen zo niet dan krijg je het geld teruggestort. Voor de aanvraag ben je een paspoort nodig die lang genoeg geldig is, een verklaring omtrent goed gedrag dat zijn wel de twee belangrijkste zaken. Verder moet je een groot aantal formulieren invullen, pasfoto’s toevoegen,  ondertekenen etc.
 • Voor Nederlanders waren er in begin van 2011 600 WHP’s beschikbaar. De meeste
  kans heb je dus als je aan het eind van het jaar alles klaar hebt en op de bus kunt gooien.
  De opening datum voor het aanvragen voor een 2011 WHP voor Canada was in oktober van 2010. Ik heb de aanvraag eind december 2010 op de post gedaan en eind januari 2011 had ik mijn LOI ( Letter Of Introduction ) binnen.
 • Je moet alle documenten opsturen naar de ambassade van Canada in Berlijn.
  Voor Nederlanders zit de Canadese Ambassade in Duitsland.
  Nederland heeft ook een ambassade maar die is meer gericht op Canadezen.

Vliegticket:

 • AirTransat is een van de goedkoopste maatschappijen die vliegen van AMS naar de verschillende grote steden in Canada. Vanaf 550 EURO kun je al een retour krijgen van AMS naar TORONTO.
  Het is geen KLM kwaliteit maar wel lekker goedkoop. http://www.airtransat.nl
 • Het is zelfs mogelijk via AirTransat om een enkeltje te krijgen naar Toronto voor rond de 300 EURO.

Aankomst in Canada:

 • Bij je aankomst kun je gewoon de aanwijzingen volgen op je LOI. Bij de doanne kunnen ze vragen stellen zoals heb je een verzekering en kun je aantonen dat je genoeg geld hebt om de eerste periode door te komen.
  Voor de verzekering is het handig om een Engelse vertaling van de voorwaarden te vragen van je verzekeringsmaatschappij.
 • Bij mijn aankomst werd er gevraagd wat kom je doen en waar ga je naar toe. Er was verdergeen check voor mijn verzekering of mijn financiële middelen.

Canada algemeen:

 • Canadezen zijn erg vriendelijk en open.
 • Ijshockey is de shit.
 • 400 km rijden is niks
 • Prachtige natuur
 • In Canada gebruiken ze het metrische stelsel en een mix van het US system. Als je naar een lengte van iets vraagt zal meestal worden geantwoord x ft. zoveel. Ook de inhoud van een glas drinken wordt meestal in fluid ounce geadverteerd.
 • Het is een echt immigratie land een groot aantal van de mensen die je tegenkomt zijnniet in Canada geboren.
 • Canadezen gebruiken inderdaad zoals de vooroordelen al gaan heel vaak het woord “sorry”.
 • Ze zeggen daarin tegen niet echt vaak “eh” zoals de vooroordelen gaan.
 • Het weer is eigenlijk erg simpel in de winter is het erg koud en in de zomer is het erg warm.
 • Het tijdsverschil in Ontario met Nederland is zes uur. Er zijn twee weken per jaar dat het vijf uur is omdat de winter – en de zomertijd in Canada een week eerder ingaat dan in Nederland.
 • Prijzen in de winkels zijn meestal zonder tax, in Ontario moet je daarvoor 13% extra rekenen. De tax bestaat uit twee delen ( HST = Harmonized Sales Tax ) een gedeelte voor de provincie en een gedeelte voor de Canadese overheid. De hoogte van de tax en hoe deze is opgebouwd verschilt per provincie.  Dit zelfde geldt ook voor de inkomsten belasting, provincies in Canada hebben behoorlijk veel inspraak en macht. Zie deze website voor de verschillen -> http://www.ey.com/CA/en/Services/Tax/Tax-Calculators-2012-Personal-Tax
 • In Canada is de gezondheidszorg gratis voor alle Canadezen. Er zijn daarnaast nog een aantal uitzonderingen waardoor je als buitenlander die werkt in Canada ook aanspraak kunt maken op deze gratis gezondheidszorg.
 • De kroegen sluiten in Ontario meestal al om 2:00 AM, al verschilt dit soms per avond en plek.
 • Oh jah en behoorlijk belangrijk ( althans voor sommige mensen ) de alcohol is duur.
  Een beetje pint in de kroeg kost 6 / 7 CAD. In de LCBO / BeerStore kosten zes BudWeisers ongeveer 10 CAD.
 • En dat is het tweede belangrijke punt omtrent alcohol. De provincie reguleert alle alcohol verkoop, het is in de provincie Ontario alleen te krijgen bij de
  LCBO ( Liquor Control Board of Ontario ) of de Beerstore. Een echte mannen winkel je kan er maar een ding krijgen, namelijk bier en veul. De prijzen voor alcohol en alle regels daaromtrent verschillen ook weer per provincie.
  Van wat ik heb gehoord is alcohol het goedkoopst in Quebec.
 • Fietsen, en het is geen wedstrijd meer om dit onderwerp te vergelijken met Nederland maar here goes.Je mag / moet in Ontario gewoon op de autoweg fietsen, fietsstroken zijn er heel sporadisch. Het landschap is er niet echt voor gemaakt, teveel heuvels. Het fietsen zelf is best een uitdaging aangezien je gewoon tussen de auto’s door moet trappen en aangezien de Canadese voorkeur voor lomp Amerikaans fabrikaat is het uitkijken geblazen voor Ford F1500’s en de Cadillacs Escalade’s.
  De Canadese mensen die fietsen lijken wel een beetje op nep Duitsers met al hun helmpjes, de Europeanen pik je er zo tussen uit aangezien die allemaal zonder helm fietsen.
 • Het bankwezen in Canada voelt erg gedateerd, de kosten voor een bankrekening zijn erg hoog en ik kreeg bij het openen van mijn account cheques, nooit gebruikt ik moest op internet opzoeken hoe deze te gebruiken.
 • Mobiele telefoon abonnementen zijn erg prijzig, de meeste providers hebben alles
  opgedeeld in opties, je moet meestal al extra betalen om te kunnen zien wie jou belt.
  Buiten de provincie bellen wordt gezien als een long distance call en is daarmee
  ontzettend duur.Als je een mobiele telefoon bezit die quad band ondersteund kun je
  hem ook in Canada gebruiken. In Noord-Amerika maken ze gebruiken van andere
  mobiele frequenties waardoor niet elk toestel uit Europa zal werken.
 • De auto is net als in Amerika het vervoersmiddel. Het openbaar vervoer is niet echt je van dat. Als voorbeeld, er is een treinverbinding tussen Kitchener en Toronto alleen rijdt deze maar vier per dag, twee keer ‘s morgens en twee keer ‘s middags. De prijs van 65 CAD voor een retour is behoorlijk fors voor een rit van 110 km.
  Met een reistijd van 1 uur en 35 minuten gaat het ook niet erg vlug maar het is altijd nog sneller als dan wanneer je met de auto via de 401 Toronto in probeert te komen

Hostel ( the Canadiana ):

 • Misschien te over, maar voor mij was dit de eerste keer voor een langere tijd in een hostel. evt. handig voor personen in dezelfde situatie.
 • Ik heb drie maanden verbleven in het Canadiana hostel te Toronto, 42 Widmer str. lekkerdown-town alles is dicht in de buurt. CN tower, ACC, Rogers Centre, kroegen en clubs in overvloed, het ligt in het entertainment district van Toronto.http://www.canadianalodging.com/Het is ontzettend groot en er is continue wel wat te doen. Ze organiseren elke avond
  wel een activiteit. Ze hebben zelfs hun eigen mini bioscoop in de kelder en een patio
  achter en op het dak.  Het geen wat je wel mist is een fatsoenlijk kookgerei in de keuken.
  Of het is nog smerig of het begrip antiaanbaklaag is n.v.t. of er is gewoon niks meer.
 • Uitstekende ervaring om de meest uiteenlopende slaapgewoontes van mensen mee te maken. Mensen die plotseling overeind komen heel hard schreeuwen en dan weer rustig verder slapen. Mensen die het begrip snurken een compleet nieuwe betekenis geven, mensen die lam uit het stapelbed flikkeren.
 • Drank lijkt meer waard te zijn dan cash, het enige wat ik kwijt bent geraakt is blikken bier of de inhoud van andere alcoholische dranken.
 • Het stereotype beeld wat ik had van Ieren maken ze in de praktijk helemaal waar. 24 uur per dag bier drinken zijn ze echt heer en meester in. 9 uur ‘s morgens, 14:30 ‘s middags het maakt niks uit.
 • Mensen uit Quebec zijn net zulke flapdrollen als de mensen uit Frankrijk
  ( uitzonderingen daargelaten ). Engels praten in gezelschap is hun echt volkomen vreemd.
 • Met mensen uit Zuid-Afrika kun je dus gewoon Nederlands lullen.
 • Vooral Ieren en Fransen zijn in grote getallen aanwezig in Canada.
 • Je kunt een heleboel leren over verschillende culturen en landen. Van overal over de wereld kom je met mensen in gesprek.India, Brazilië, Mexico, Frankrijk, Duitsland, Japan, Ierland, Schotland, Engeland, Amerika, Australië, Polen, Zuid Afrika, Nederland.

Werk:

 • Toen ik aankwam ik Canada had ik nog geen zicht op werk. Pogingen om al vanuit
  Nederland te solliciteren hebben niet veel opgeleverd.
 • Ik was opzoek naar een positie in de IT als system administrator. Uiteindelijk heb ik een job gevonden in Waterloo bij Research in Motion.
 • Het minimum loon in Ontario is 10,25 CAD en dat is niet erg veel als je in Toronto moet leven.
 • Mijn ervaring nu is dat lonen voor IT posities vooral in Toronto een stuk hoger zijn dan
  in Nederland. Als je als contractor aan de slag gaat is het vaak nog beter verdienen.
 • Van te voren is wel handig om al je online resume’s te updaten en je locatie alvast
  te updaten naar Canada. Websites die mijn hebben geholpen bij het vinden van jobs
  en waardoor recruiters mij konden vinden.- http://www.monster.ca
  http://linked.com
  http://www.workopolis.ca
  http://www.craigslist.ca
 • Om te mogen werken in Canada moet je een Social Insurance Number hebben
  deze kun je gratis aanvragen bij elk Service Ontario punt.
 • Een tijdelijke werkvergunning maakt het moeilijker om te solliciteren op fulltime posities. Bedrijven willen jouw aannemen voor een langere periode dan een jaar en een tijdelijke werk-vergunning maakt dit onduidelijk en onzeker voor hun. Ook het gebrek aan werkervaring in Canada werd soms opgevoerd als reden om mij niet uit te nodigen voor een gesprek.
 • Je kan ook aan de slag gaan als zelfstandige, contractor, meestal zijn het dan projecten van een aantal maanden. Er zijn een aantal voorwaarden om als buitenlander als contractor aan de slag te kunnen in Canada.
 • Grote IT werkgevers in Toronto, Ontario en omgeving.- TD, Toronto Dominion Bank
  – RBC, Royal Bank of Canada
  – RIM, Research in Motion
  – IBM
  – Canadian Tire,
  – Manulife, zorg verzekeraar ( aanvullende verzekeringen )
  – Bank of Montreal
 • Ik heb een periode van zeven weken moeten zoeken naar werk voordat ik mijn eerste sollicitatie gesprek had.
 • De grotere bedrijven bieden vaak de mogelijkheid om je te helpen met het sponsoren
  van een langere werkvergunning of zelfs een landed immigrant status zodat je jouw
  hele leven in Canada kunt blijven en werken.
 • Kantoor omgevingen van de grotere bedrijven voelen behoorlijk 1988 aan en deden mij direct denken aan OfficeSpace. Iedereen heeft zijn eigen cubicle en als je echt “belangrijk” bent heb je een eigen kantoor.
 • Het aantal vakantie dagen is in vergelijking met Europa erg beperkt. Gemiddeld is het twee of drie weken. Wel hebben ze bijna elke maand een feestdag die altijd of op vrijdag of maandag valt zodat je een lang weekend hebt.

Auto/rijbewijs:

 • Omtrent het rijden in een eigen auto en je rijbewijs wederom een hoop regels die door de overheid zijn opgesteld en in de praktijk weer waardeloos uitpakken.
 • Je Nederlandse rijbewijs is 60 dagen geldig in Canada.
 • Een international rijbewijs ( verkrijgbaar bij elke ANWB shop voor 15 EURO ) is 180 dagen geldig.
 • Met zowel je Nederlandse al internationale rijbewijs kun je een auto huren in Canada.
 • Met het Nederlandse en het Internationale rijbewijs kun je geen auto laten verzekeren. Je kunt er wel een kopen maar de verzekeringsmaatschappij zal jouw rijbewijs niet accepteren als het geen Amerikaans of Canadees rijbewijs is.
 • Voor bepaalde landen zijn er tussen hun en de provincie Ontario afspraken zo dat je het rijbewijs kunt omruilen voor een Canadese versie. Deze afspraak is er dus niet tussen Ontario en Nederland. ( Deze afspraken verschillen tussen de provincies het zou kunnen zijn dat je in British Columbia wel gewoon je rijbewijs kunt omruilen. )
 • De provincie waar je woont bepaalt welk soort rijbewijs je moet hebben, je kunt dus geen rijbewijs uit British Columbia hebben en in Ontario wonen. Deze moet je omruilen wanneer je gaat verhuizen binnen Canada.
 • License plates zijn niet gebonden aan de auto maar aan een persoon.
 • Voor een bedrag van ik geloof 250 CAD kun je jouw eigen kenteken maken. Dit zijn de regels/prijzen voor de provincie Ontario
  -> http://www.mto.gov.on.ca/english/dandv/vehicle/plates.shtml
 • Omdat je al wel rijbewijs hebt kun je een versnelt traject doen om je Ontario driver license te behalen. Voordat je dit versnelde traject kunt doen moet je wel het een en andere regelen:- Je Nederlandse rijbewijs tonen
  – Een brief van de RDW in het Engels die aantoont dat jij een rijbewijs hebt?
  – Een officiële vertaling van jouw Nederlandse rijbewijs naar het Engels.Dit is echt behoorlijke geld klopperij maar net als de overheid in Nederland
  kunnen ze er in Canada ook wel wat van. Voor de vertaling van zeven Nederlandse
  woorden naar het Engels ben je ongeveer 70 CAD kwijt. De enige persoon die ik in de omgeving van Toronto kon vinden voor een officiële vertaling was ene mnr. Burgers.
  Website van ATIO voor gecertificeerde vertalers -> http://search.atio.on.ca/search/do/SE30584622d27 Waar het op neer komt is dat  je net als elke beginnende Canadese rijder eerst je G1 halen dit is de theorie test. Daarna mag je in een auto rijden, wel met een hele rits aan afhankelijkheden je mag alleen rijden als er iemand naast zit die een G-full rijbewijs heeft en je mag niet op auto snel wegen rijden oh en jah je mag ook niet ‘s nachts rijden.

  Voor een Canadees die zijn volledige G-full rijbewijs wil halen is het een ontzettend lange weg. Er gaat ongeveer een periode van 3 jaar voorbij voordat je een G-full versie kunt halen Graduated Licensing wordt dit genoemd -> http://en.wikipedia.org/wiki/Driving_licence_in_Canada

  Als je jouw G1 hebt gehaald kun je direct door voor je G-full rijtest. Ik heb een pakket
  genomen voor 350 CAD waarbij ik een rijles kreeg van negentig  minuten een week daarna had ik de rijtest zelf. Deze duurde maar twintig minuten en is niet te moeilijk.

 • De verkeersregels in Canada zijn nagenoeg gelijk aan die van Amerika.
  Dat maakt dus dat rechts afslaan bij een rood licht is toegestaan, net zoals links en rechts inhalen. Al met al is het rijden een stuk relaxter dan in Nederland, de verkeersregels zijn een stuk simpeler en het aantal soorten verkeersborden is een 10de van wat de overheid is Nederland nodig is.
 • Autoverzekering zijn vooral in de grotere steden behoorlijk fors.
 • Het effect van een verkeersboete is behoorlijk groot. Punt een je moet een boete
  betalen, twee je krijgt demerit points ( geldt voor elke leeftijd ) bij een bepaald aantal moet je op gesprek komen bij het MTO ( Minstery of Transport Ontario ) om toe te lichten waarom jij jouw rijbewijs niet kwijt zou moeten raken. En als derde het heeft direct een negatieve invloed op de premie die je betaald voor je autoverzekering.
 • Als je wordt gepakt met speeding met 50 km per uur ben je echt de sjaak. Je bent je
  rijbewijs kwijt, je auto kwijt en een boete van $5000 CAD.
 • Flitsen doen ze alleen vanuit een politieauto of op een politie motor. Maakt het wel iets eerlijker zodat je nog kunt ingrijpen op je snelheid voordat je erlangs raast.
  Flitspalen of burger auto’s uitgerust met camera’s gebruiken ze niet.
 • Auto’s zijn een behoorlijk stuk goedkoper in de aanschaf dan in Nederland.
 • Geen APK en wegenbelasting.
 • Benzine is met $1.22 CAD per liter goed te doen.

 

Gezondheidszorg:

 • Zoals al eerder vermeld de gezondheidszorg in Canada is gratis voor elke Canadees.
 • Er zijn uitzonderingen waardoor je als immigrant ook aanspraak kunt maken op deze
  gezondheidszorg. -> http://www.settlement.org/sys/faqs_detail.asp?faq_id=4001239
 • Niet alles wordt vergoed, tandarts kosten zijn voor eigen rekening en het zelfde geld
  voor bepaalde medicijnen die worden voorgeschreven.
 • Vaak heb je via je werkgever recht op een aanvullende zorgverzekering die dan een uitgebreide dekking geeft waardoor tandarts kosten ook worden vergoed.
 • Mijn ervaringen qua verzekering van zorgkosten zijn gerelateerd aan OHIP. Dit staat
  voor Ontario Health Insurance Plan, de basiszorg is gratis voor elke
  Canadees, maar de details omtrent hoe en wat worden per provincie opgemaakt.

 

 

Websites die mij erg hebben geholpen:

http://www.canadabc.nl/Nuttigeinfo/WHPVisum/tabid/61/language/nl-NL/Default.aspx

http://www.toonk.nl/blog/?m=200704

http://www.wereldwijzer.nl

http://kijiji.ca                         // handig voor het zoeken naar woonruimte

http://craigslist.ca 

http://www.autotrader.ca

This entry was posted in canada. Bookmark the permalink.

6 Responses to Een jaar in Canada mijn ervaringen

 1. Baris says:

  Beste Marco,
  Ik had veel aan je schrijven, dank voor de info.
  Ik wil zelf met mijn gezin en mijn broertje graag emigreren naar Canada
  Maar ik heb een aantal vragen en wellicht kun jij deze beantwoorden.
  Ik ben zelf Turks en in Toronto is dit community goed actief.

  Ik wil daar gaan ondernemen, misschien zelf een onderneming oprichten of een bestaande overnemen. In dit geval, kan je dan ‘t mogelijkheid krijgen om een werkvergunning en gezondheidszorg krijgen of hiervoor in aanmerking komen?

  Ik hoor graag van je..

  Baris

 2. Marieke says:

  Bedankt voor deze veelzijdige informatie.
  Heb je misschien tips voor werken in Ontario (Woodstock area). En daarnaast heb ik verder ook op internet gelezen (en wat ik ook in jou verhaal lees), dat je geen auto kun verzekeren met een internationaal rijbewijs. Dat je daarvoor je ODL moet halen. Klopt het dat de kosten van de verzekeringen hoog zijn omdat je als buitenlander een auto verzekerd? Ik ga met een working holiday visa naar Canada en ik heb wel echt een auto nodig.

 3. admin says:

  Hi Marieke, de kosten voor het verzekeren van een auto als buitenlander kunnen inderdaad fors zijn. Ik had de mazzel dat ik via RIM toentertijd mee kon doen in een soort collectiviteits-verzekering voor mijn auto.
  Over het gebied kan ik je niet echt veel vertellen, ben daar nooit geweest. Ik denk wel dat het qua verzekering omdat
  het gebied niet zo dichtbevolkt is een stuk goedkoper kan uitpakken dan als je een auto zou hebben in downtown Toronto. Miss. kan je via TD.ca alvast een soort van quote krijgen hoeveel je ongeveer zo moeten gaan betalen? Succces eh! Cheers, Marco

 4. Jelle says:

  hallo Marco,

  Is het mogelijk om een verzekering van een auto op naam van een familielid te zetten? Ik heb namelijk een aantal familieleden in Ontario wonen en ik wil er zelf ook graag heen na mijn studie voor een jaar. Verder heb ik nog niet echt een idee wat ik allemaal moet regelen. En ik heb een Canadese moeder dus ik kan een paspoort aanvragen. Heb ik dan alsnog een werkvisum/vergunning nodig?

 5. admin says:

  Hi Jelle, als je een Canadees paspoort kunt aanvragen dan ben je Canadees en dan zul je daar altijd kunnen wonen en werken, dan hoef je je geen zorgen te maken over een werkvergunning. Of je een auto kunt verzekeren op iemand anders zijn naam? Dat kan vast wel, volgens mij kun je op een verzekering van een auto meerdere “primary” drivers toevoegen. Is vast wel uit te vinden bij TD.ca ofzo.

 6. Roger says:

  Dag,

  Zelf woon ik in Griekenland nu ruim 2 jaar, maar ben toch nog opzoek naar werk in Canada, het liefst in Montreal..

  Ik zou daar ook heel graag naartoe willen emigreren, alleen zit het zoeken naar werk beetje lastig. Ik heb op veel plekken gesolliciteerd, 20 a 30 bedrijven, een beetje van alles waar ik mee wel goed kan opschieten, alleen tot nu van 2 weken terug nog van niemand nog geen antwoord.

  Het is inderdaad lastig als je in een ander land gevestigd zit en vanuit een ander land solliciteerd..

  Vooral als je het helemaal zelf en alleen moet doen..

  Zijn er nog enkele tips die iemand mij kan aanbieden? of hulp?

  Ik dank u zeer,

  Roger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please leave these two fields as-is:

Protected by Invisible Defender. Showed 403 to 911,302 bad guys.